Nezapamatovali jste si recept o kterém jsme mluvili v našem pořadu "Hadej co bude na večeři"? Nevadí. Všechny recepty z celého týdne nyní k dispozici také u nás na webu! Dobrou chuť. 

RÝŽOVÝ SALÁT S TUŇÁKEM
250 g rýže
1 větší konzerva tuňáka v oleji
200g mraženého hrášku
2 červené papriky
3 rajčata
1 jarní cibulka
hrst oliv
4 lžíce majonézy
1 citron
2 lžíce olivového oleje
sůl
Rýži uvaříme, vybíráme druh, který se nelepí. Hrášek povaříme a zcedíme, ostatní zeleninu pokrájíme na drobné kostičky. Všechny suroviny promícháme, ochutíme citrónovou šťávou a solí. Necháme chvíli odpočinout pod potravinářskou fólií a dáváme do misek. Ideální přílohou jsou čerstvé bagetky

 

HOUBOVEC
2 hrsti hub
7 rohlíků
2 lžíce krupice
¼ l mléka
8 stroužků česneku
3vejce
2cibule
pepř
majoránka
sůl
2 lžíce sádla
Čerstvé houby očistíme a podusíme, pokud použijeme sušené houby, napřed je na chvíli namočíme do vody. Rohlíky pokrájíme a namočíme v mléce s krupicí. Česnek, vejce, cibuli a koření promícháme ve větší míse. Do těsta můžeme pokrájet i kousek uzeného masa. Předehřejeme troubu na 170 stupňů, rozpálíme tuk ,nalijeme těsto a pečeme 20 minut.

 

SEKANÁ ROLÁDA
1 kg mletého masa
5 stroužků česneku
5 vrchovatých lžic strouhanky
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
2 vejce
sůl, pepř, majoránka, kmín podle potřeby
3 lžíce hořčice na potření
2 lžíce sádla do pekáčku
Náplň:
2 lžíce sádla
1 cibule
2 červené papriky
5 vajec
sůl a pepř podle chuti
Na rozpálený olej vysypeme nakrájenou cibuli a papriku. Asi po minutě přidáme vejce a necháme je srazit. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Do mletého masa přidáme všechny suroviny a dobře rukou prohněteme. Potravinou fólii položíme na mokrý podklad, naneseme maso a rukou ho upravíme tak, aby nám vznikl plát asi 1,5 cm vysoký, který potřeme obyčejnou hořčicí. Na maso rozprostřeme náplň (ne až do konce) a pomocí fólie zarolujeme. Maso k sobě přimáčkneme, uzavřeme konce a přendáme do pekáčku vymazaného sádlem . Přidáme i trochu vody. Pečeme v předehřáté troubě na 200 st. asi 55 až 60 minut. Během pečení podléváme vodou, jestliže se nevypeče dost tuku na pozdější polití přílohy, tak přidáme ještě sádlo. Později poléváme výpekem a klidně můžeme během pečení roládu otočit a opéct ze spodní strany.

 

LOSOS S LISTOVÝM TĚSTEM A ŠPENÁTEM
filety z lososa
špenát
sůl a pepř
česnek
sýr Niva nebo tvrdý sýr
pláty listového těsta
citronová šťáva
Lososa si nakrájíme na kousky, hodně pokapeme citronem, osolíme a dáme stranou. Z rozmraženého špenátu vylijeme vodu, přidáme sůl, pepř, česnek a promícháme, ale nevaříme. Špenát naneseme na plátky listového těsta a na každý plátek položíme kousek lososa. Nivu nastrouháme na špenát, nebo na položeného lososa. Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. asi 10 - 15 minut, tak aby šlo těstíčko krájet.

 

FAZOLOVÉ LUSKY S VEPŘOVÝM
25 zelených nebo žlutých fazolových lusků
20 dkg vepřové plece
3 lžíce oleje
1 středně velká cibule
sůl a vývar podle chuti a potřeby
1 vrchovatá lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
1/4 lžičky polohrubé mouky
Lusky očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka, propláchneme studenou vodou, nakrájíme a dáme si je stranou. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájené maso, necháme zatáhnout, osolíme, přisypeme papriky, krátce promícháme a hned zalijeme vývarem, aby paprika nezhořkla. Přikryjeme a dusíme do měkka. Nezapomeneme podlévat. Dušení bude trvat tak kolem hodinky, záleží na druhu masa a na velikosti kousků masa. Když bude maso měkké, sundáme poklici a vodu vyvaříme na potřebné množství k bramborům. Můžeme ještě lehce poprášit moukou a provařit. Nakonec už dáme jenom prohřát fazolky a podáváme.

 

CUKETA V ŠUNCE
3 mladé cukety
200 gramů plátkové šunky
sůl a pepř
Na bešamel:
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
3 dcl mléka
špetka muškátového květu
3 rozšlehaná vejce
sůl a pepř
150 g sýra dle chuti
Cukety pokrájíme na špalíčky silné 2,5 - 3 cm, které jemně osolíme a opepříme, zabalíme do plátků šunky a uložíme do máslem vymazané mísy. Dáme předpéct na 15 - 20 minut do předehřáté trouby. Na pánvi s nepřilnavým povrchem necháme rozpustit máslo, zasypeme moukou, necháme zpěnit, přilijeme za stálého míchání mléko a necháme provařit. Pak zasypeme sýrem, který necháme rozpustit, ochutíme muškátovým květem, pepřem a solí (se solí opatrně, sýr je slaný). Po prochladnutí vmícháme do sýrového bešamelu vejce a směsí zalijeme předpečené cukety v šunce. Dopečeme vše na střední teplotu dozlatova. Podáváme s bramborem.

 

FAZOLOVÝ SALÁT S RAJČATY
250 g fazolí
5 nakládaných okurek, nadrobno pokrájených
lák z okurek dle chuti
1 větší cibule, jemně pokrájená
5 rajčat
1 lžíce oleje
sůl a pepř
Fazole si uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, nasypeme do mísy a necháme vychladit. K fazolím přidáme olej, pokrájené okurky, cibuli, rajčata, nalijeme lák z okurek (asi 1dl), osolíme, opepříme a dáme vychladit. Nejlépe do druhého dne, aby se proležel. Podáváme s čerstvým pečivem nebo samotný, jako lehkou letní večeři.

Egrensis

rádio


Prosím, zvolte si typ přehrávání našeho živého vysílání. Příjemný poslech.